Nalewka aroniowa z liśćmi wiśni ma dwie zalety. Po pierwsze mimo niewielkiej mocy bardzo dobrze rozgrzewa. Ponadto wykonana według tego przepisu nalewka aroniowa pozwala na zapełnienie kilku butelek.
Składniki nalewki z aronii z liśćmi wiśni:
- 1,5 kg aronii
- 1 l spirytusu
- 1,5 l wody
- 1 kg cukru
- 0,2 kg liści wiśni
- łyżeczka kwasku cytrynowego
Do nalewki wykorzystujemy tylko owoce zdrowe i dojrzałe. Wrzucamy je do dużego garnka emaliowanego (bez odprysków) razem z liśćmi wiśni i zalane wodą gotujemy na małym gazie przez 30 min. Następnie przez drobne sitko odcedzamy płyn a owoce wyrzucamy, ponieważ wygotowane nie nadają się już do dalszej przeróbki.
Czytaj też: Przepis na korzenną nalewkę z aronii
Do ciepłego jeszcze płynu dodajemy kwasek cytrynowy oraz cukier. Wszystko to dokładnie mieszamy i filtrujemy przez ręcznik papierowy. W czasie filtrowania płyn stygnie, a do zimnego można już dodać spirytus.
Teraz już nalewkę można wlewać do butelek, których powinniśmy przygotować sześć i pojemności 0,5 l. Dobrze zakorkowana nalewka z aronii powinna jeszcze leżakować dwa kwartały w zimnym i ciemnym pomieszczeniu.