Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki wiśniowej ze śliwkami:
- 0,5 kg wiśni
- 0,3 kg śliwek kalifornijskich
- 1 l spirytusu
- 0,75 l wody
- 0,3 kg miodu
- 15 goździków
Na nalewkę wybieramy wiśnie dojrzałe i zdrowe. Musimy je wydrylować, ale połowę pestek zachowujemy. Wiśnie i zachowane pestki wrzucamy do dużego słoja i zalewamy miodem na dobę.
Zobacz też: Inne przepisy na nalewkę wiśniową
Następnego dnia dokładnie myjemy śliwki i kroimy je w cienkie plastry. Dodajemy je do słoja razem z goździkami. Zalewamy alkoholem, z tym, że najpierw warto w osobnym naczyniu zmieszać wodę ze spirytusem. Tak wypełniony słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe i jasne miejsce. Od czasu do czasu warto nim zamieszać.
Po dwóch tygodniach płyn zlewamy. Owoców nie wyrzucamy, przydadzą się jako dodatki, a szybko się nie zepsują, bo są zakonserwowane alkoholem. Płyn natomiast dokładnie filtrujemy i wlewamy do butelek.
Butelki, szczelnie zamknięte, powinny jeszcze leżakować w piwnicy przez co najmniej trzy kwartały.