Kwiecień to miesiąc w którym przyroda budzi się do życia i pojawiają się pierwsze rośliny, które możemy przerobić na nalewkę. Kwietniowe nalewki to przede wszystkim trunki kwiatowe.
Z czego można robić nalewki w kwietniu:
- kwiat magnolii
- pędy sosny
- kwiaty głogu
- jaśmin,
- mniszek lekarski, czyli mlecz
- fiołki
- listkówka z czarnej porzeczki
- rabarbar
Zobacz też: Jakie nalewki robimy w maju
Głóg należy do roślin, z których nalewkę można robić dwa razy do roku. Jesienią nadają się do tego owoce, wiosną warto zrobić nalewkę z kwiatów głogu według podanego tutaj przepisu.
Nalewka z pędów młodej sosny jest idealna na jesienną słotę i zimowe mrozy. Ale nalewkę na pędach sosny przygotowujemy wiosną w kwietniu lub maju.
Kiedy pojawią się kwiaty jaśminu też warto wykorzystać je na nalewkę. Nalewka z kwiatów jaśminu ma właściwości zdrowotne, pomaga zwalczyć stres i rozjaśnia umysł. Natomiast pracochłonna nalewka fiołkowa z kwiatów fiołków jest w stanie zaskoczyć wszystkich znajomych.
Właściwości lecznicze ma też nalewka z mlecza, czyli nalewka z mniszka lekarskiego. Najobficiej mlecz kwitnie właśnie w kwietniu i maju. W tym samym okresie warto też pokusić się o zbiór młodych liści czarnej porzeczki. Listkówka z czarnej porzeczki wzbogaci nam letnią nalewkę z tych owoców.
Nie sposób zapomnieć o nalewce z rabarbaru. Wykorzystywany przez nas przepis na nalewkę z rabarbaru pozwala na to, by kosztować ją w nieomal zaraz po jej wykonaniu.