Spośród kilku przepisów na nalewkę pomarańczową ten można polecić osobom, które nie przepadają za słodkimi trunkami. Degustując jednak tę nalewkę z pomarańczy poczujemy przyjemny, ale lekko gorzki smak.
Fot. Fotolia,com |
Składniki nalewki pomarańczowej:
- 6 pomarańczy
- 2 l mocnej wódki
Przygotowując tę nalewkę musimy najpierw... naostrzyć nóż. Ostrym nożem cienko obieramy pomarańcze, uważając by otrzymać skórkę bez białych naleciałości. Nie wspominam o tym, be najpierw pomarańcze dobrze umyć, ale wspomnę, że ten przepis wymaga aby skórkę pomarańczową jeszcze wysuszyć.
Czytaj też: Nalewka miętowo-pomarańczowa z miodem
Suchą już skórkę pomarańczową wrzucamy do słoja i zalewamy dwoma litrami wódki. Słój szczelnie zamykamy i stawiamy w ciepłym miejscu nie dłużej niż na 10 dni. Najlepiej po 7-8 dniach należy zlać płyn przez sitko, a skórkę wyrzucić.
Kolejny etap to rozcieńczenie tej nalewki. Do tego celu przyda nam się świeżo wyciśnięty sok z dwóch pomarańczy. Mieszamy go z alkoholem i całość filtrujemy.
Klarowny płyn wlewamy do butelek i wynosimy je do piwnicy na co najmniej na trzy miesiące. Nalewka z pomarańczy według tego przepisu robiona jest najlepszym przykładem na nalewkę, która im dłużej leży, tym lepszy ma smak.