Nie każdy lubi smak anyżu, dlatego też nalewka anyżowa nie każdemu smakować będzie. Anyżkówka ma jednak swoje walory zdrowotne i często się ja podaje w przypadku niestrawności i innych dolegliwości żołądkowych. Dlatego też warto zrobić sobie mały zapas na uzupełnienie apteczki.
Składniki nalewki anyżowej:
- gwiazdki anyżu
- 0,5 l wódki
- 0,5 laski wanilii
- goździki
- kora cynamonu
- kardamon
- skórka cytrynowa
- skórka pomarańczowa
Anyżówkę można zrobić mniej lub bardziej intensywną. Dlatego, w zależności od gustu, do słoja wrzucamy od 10 do 20 gwiazdek anyżu. Dodajemy 5-6 goździków, ze dwa centymetry kory cynamonu, pół laski wanilii przekrojonej wzdłuż, ze 3 ziarna kardamonu i skórkę otartą z połowy cytryny i połowy pomarańczy.
Zobacz też: Nalewka muszkatołowa
Wszystkie te składniki zalewamy wódką - dobrze jest użyć mocniejszej - 45 %. Możemy też użyć spirytusu, ale wcześniej jego szklankę trzeba zmieszań ze szklanką wody. Słój zakręcamy szczelnie i odstawiamy w ciepłe miejsce na miesiąc lub dwa.
Czytaj też: Jak filtrować nalewki
Po tym okresie płyn najpierw przelewamy przez sitko, a potem dokładniej filtrujemy i przelewamy do butelki. Szczelnie zamkniętą wynosimy do piwnicy. Nalewka anyżowa do spożycia nadaje się po miesiącu, ale znacznie lepsza jest po pół roku.