Ten przepis na nalewkę z jagód sugeruje, ze otrzymamy nalewkę słabą, ale faktycznie robimy ją na spirytusie. Pamiętajmy jednak, że jagody puszczają dużo soku, co osłabi moc spirytusu i pozwoli uzyskać nalewkę aromatyczną i łagodną.
Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki jagodowej:
- jagody
- spirytus
- cukier
Ten przepis nie podaje ścisłych ilości poszczególnych składników, ponieważ wszystko zależy od wielkości naczynia, w którym nastawiamy nalewkę. Po prostu do dużego słona wsypujemy tyle jagód ile mamy i zalewamy je spirytusem tak, aby wszystkie były przykryte.
Po maksymalnie 20 dniach, gdy jagody już wyraźnie zbledną, zlewamy płyn. Jagody lekko wyciskamy i zostawiamy je jako dodatek do deseru. Płyn filtrujemy. Przy okazji sprawdzamy jak dużo go otrzymaliśmy. Odważamy cukier w ilości 100 g na każdy litr otrzymanej już nalewki.
Czytaj też: Przepis na aromatyczną nalewkę z jagód
Teraz wlewamy nalewkę do emaliowanego garnka, dodajemy cukier i gotujemy po przykryciem (koniecznie, bo alkohol jest najbardziej lotną frakcją i najszybciej wyparowuje) przez minutę. Płyn studzimy i ponownie wlewamy do słoja.
W tym słoju nalewka z jagód powinna stać około 10 dni. Po tym czasie ze słojem obchodzimy się jak z jajkiem uważając by nie poruszać płynu. Ten klarowny delikatnie zlewamy - najlepiej wykorzystując do tego celu wężyk winiarski. Resztę filtrujemy przez ręcznik papierowy. Trunek wlewamy do butelek.
Nalewka z jagód powinna jeszcze dojrzewać w chłodnym pomieszczeniu co najmniej przez pół roku.