Skórki owoców cytrusowych często wykorzystywane są do robienia nalewek. Przepis na nalewkę mandarynkową ze skórek jest tani, szybki i łatwy w wykonaniu. Tak przygotowana nalewka z mandarynek na spirytusie nie musi dojrzewać.
Składniki nalewki mandarynkowej:
- 50 g suszonej skórki mandarynek
- 0,5 l spirytusu
- 200 g cukru
Pamiętajmy, by susząc skórkę z mandarynki pozbyć się możliwie jak najwięcej białych części mandarynki. Wysuszoną skórkę wkładamy do słoja i szczelnie zamkniętą stawiamy w ciepłym miejscu. Już po dwóch dniach alkohol możemy zlać a skórkę wyrzucić - swoje zrobiła i przekazała spirytusowi cały swój aromat.
Czytaj też: Przepisy na nalewki z mandarynek
Teraz z cukru i wody przygotowujemy syrop. Gdy jest on jeszcze gorący wlewamy do niego mandarynkowy alkohol cały czas mieszając. Gdy płyn ostygnie przelewamy go do słoja i odstawiamy ponownie w ciepłe miejsce.
Po dwóch tygodniach słój ostrożnie otwieramy. Za pomocą wężyka zlewamy klarowną nalewkę znad osadu. Resztę starannie filtrujemy przez bibułkę, ręcznik papierowy lub flanelkę wielokrotnie praną.
Przefiltrowany płyn łączymy z tym wcześniej zlanym i nalewkę wlewamy do butelek. Jak wspomnieliśmy - tak przygotowana nalewka z mandarynek nie wymaga leżakowania i można ją degustować od razu.