Nalewka herbaciana należy do grupy nalewek, które można przygotowywać przez cały rok. Podany tu przepis na nalewkę z herbaty z miodem i spirytusem wymaga długiego czasu leżakowania. Ale tak przygotowany trunek można również spożywać przez cały rok.
fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki z herbaty z miodem:
- 4 łyżki zielonej herbaty
- 0,5 l spirytusu
- 2 łyżki miodu
- 0,5 l wody
- 0,5 laski wanilii
Przygotowanie tej nalewki zaczynamy od zagotowania wody. W czasie gdy ona się gotuje kroimy laskę wanilii na pół, a następnie ją siekamy i wrzucamy do gotującej się wody.
Liście herbaty umieszczamy w małym garnku. Zalewamy je wrzącą woda i odstawiamy aż wystygnie. Do letniego naparu dodajemy miód (nie dodawajmy go absolutnie do wrzątku ani ciepłej wody!) i mieszamy, żeby się dobrze rozpuścił.
Czytaj też: Przepis na nalewkę herbacianą na spirytusie
Kolejny krok to przelanie słodkiego już naparu do słoja i dodanie do niego spirytusu. Słój, szczelnie zamknięty, odstawiamy w ciepłe ale i ciemne miejsce codziennie nim mieszając.
Po dwóch tygodniach nalew przelewamy przez sitko, na którym zostaną liście herbaty. Z drobniejszych rzeczy odfiltrujemy płyn przelewając go na przykład przez ręcznik papierowy.
Teraz nalewkę herbacianą wlewamy do butelek, które szczelnie zamknięte wynosimy w chłodne i ciemne miejsce. Tak przygotowaną nalewkę warto skosztować po pół roku.