Nie wszystkie nalewki wymagają dodatku cukru lub miodu. Można tak przygotować bardzo dobrą nalewkę z jarzębiny. Przepis jest wtedy prosty i nie wymaga naszego dużego zaangażowania. A trunek otrzymamy wyśmienity.
Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki jarzębinowej:
- jarzębina
- wódka
Nie podaję dokładnych proporcji poszczególnych składników, ponieważ zależą one głównie od naczynia, w którym postawimy nalew. Należy do niego wsypać owoce jarzębiny, które potem zalejemy wódką tak, by wszystkie owoce były całkowicie przykryte.
Czytaj też: Jak zrobić dobrą nalewkę z jarzębiny
Na nalewkę jarzębinę "książkowo" używa się dopiero po pierwszych przymrozkach. W praktyce możemy ją zrywać już we wrześniu, selekcjonując zdrowe owoce pozbawione części zielonych. Przed zalaniem jej wódką warto ją przez noc przechować w zamrażarce. Przed wykorzystaniem warto też na sicie sparzyć ja wrzątkiem by pozbawić ja goryczkowego smaku.
Słój z zalaną wódką (dobrze użyć mocniejszej wódki, co najmniej 45%) szczelnie zamknięty stawiamy w ciepłym i słonecznym miejscu.
Zobacz też: Przepis na jarzębiak
Po dwóch tygodniach wódkę należy zlać i dokładnie przefiltrować. Potem już tylko nalewkę zamykamy w butelkach i wynosimy do piwnicy na kilka miesięcy.
Z tak przygotowaną jarzębinówką można trochę eksperymentować. Kilka kropel cytryny spowoduje, że trunek będzie szlachetniejszy. Można też do butelki włożyć kawałek suchego i wyparzonego drewna z dębu. To dla odmiany złagodzi smak.
Nalewkę z jarzębiny podajemy schłodzoną.