Klementynki to popularna odmiana mandarynek. Klementynki najczęściej nie mają pestek a skórka z nich ładnie odchodzi. I ją właśnie wykorzystamy do zrobienia nalewki, która będzie trunkiem słabym i słodkim, ale pobudzająco działającym na damskie organizmy.
Fot. Wiliam Who |
Składniki nalewki mandarynkowej z klementynek:
- skórka z 8 mandarynek
- 1 l wódki
- 0,5 l wody
- 0,5 kg cukru
Mandarynki przed obraniem należy dobrze umyć, ale nie szorować. Na koniec przelać wrzątkiem. Skórkę należy obrać delikatnie, tak aby było jak najmniej białej części klementynek. Potem skórkę należy pociąć w cienkie paski, wrzucić do słoja i zalać wódką. Dobrze, gdy będzie to mocna wódka - 45%, bo potem ją jeszcze rozcieńczymy.
Po miesiącu powinniśmy przygotować wody i cukru syrop. Pamiętajmy, że syrop robimy z przegotowanej wody podgrzewając ją nieznaczni na tyle, by zechciał się rozpuścić w niej cukier. Zbyt silne podgrzanie syropu powoduje potem powstawanie niemiłego osadu.
Czytaj też: Mandarynkowa nalewka z mandarynek
W czasie gdy syrop będzie stygł, my filtrujemy nastaw ze skórek mandarynek i wódki. Potem oba płyny - syrop i alkohol - łączymy i wlewamy do słoja na kilka dni, ale nie dłużej niż tydzień. Ostatnim etapem jest przelanie płynu do butelek.
Nalewkę mandarynkową z klementynek można degustować od razu, nie wymaga ona dłuższego leżakowania.