Nalewka kawowa jest dość prosta w przygotowaniu. Najwięcej zachodu będziemy mieli tylko z jej filtrowaniem. Ale wszelki trudy w przygotowywaniu nalewki z kawy wynagrodzi nam potem smak.
Fot.Fotolia.com |
Składniki nalewki kawowej:
- 100 g kawy ziarnistej
- 1 l spirytusu
- 1 l wody
- 600 cukru
- migdały
- pół laski wanilii
- mielony cynamon
- goździki
Przygotowanie nalewki zaczynamy od przyrządzenia syropu. W tym celu podgrzewamy lekko przegotowaną wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Kiedy syrop stygnie przygotowujemy pozostałe składniki.
Na początku, niestety, mielimy kawę. Ze zmieloną będziemy potem mieli nieco zachodu przy filtrowaniu, bo szybko zatyka bibułę. Ale trzeba się z tym pogodzić.Zmieloną wsypujemy do gąsiorka. Wsypujemy do niego również pokrojone w plastry cztery migdały, przekrojoną wzdłuż połowę wanilii, kilka (max 10) goździków oraz całość doprawiamy szczyptą cynamonu.
Czytaj też: Jak zrobić szybką nalewkę kawową
Teraz słój zalewamy wystudzonym syropem i na samym końcu spirytusem. Szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na półtora miesiąca.
Potem nie zostanie już nic innego jak nastaw przefiltrować i wlać do butelek. Przygotowana według tego przepisu nalewka kawowa nadaje się do spożycia natychmiast.