Nalewka na piwie porter cieszy się sporą popularnością. Nic dziwnego, gdyż jeden z przepisów na porterową jest dziecinnie prosty. Do tego nalewka nadaje się do degustacji w kilka dni po jej nastawieniu.
Fot. Fotolia.com
Składniki nalewki porterowej:
1 l piwa porter
1 l spirytusu
0,15 kg cukru
2 opakowania cukru waniliowego
Do dużego garnka wlewamy piwo, które podgrzewamy. Rozpuszczamy w nim cukier oraz cukier waniliowy (nie mylić z łatwiej dostępnym cukrem wanilinowym!). Piwo studzimy i dolewamy do niego spirytus. Mieszamy. Zobacz też:Trudniejszy przepis na nalewkę na piwie porter Teraz nalewkę możemy przelać do butelek, które szczelnie zamykamy. Wynosimy je na tydzień w chłodne miejsce. Po tym czasie trunek gotowy jest do spożycia.
Ananasy są coraz bardziej popularne w kuchni. Chętnie sięgają po nie również miłośnicy nalewek. Pojawia się też więcej przepisów na nalewki ananasowe. Również nowością jest ten przepis z wykorzystaniem rumu.
Fot. Fotolia.com
Składniki nalewki ananasowej na rumie:
1 ananas
1 l białego rumu
0,4 kg miodu
2 laski wanilii
5 goździków
2 cm kory cynamonowej
szczypta gałki muszkatołowej
Ananasa musimy najpierw umyć, a potem obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Kawałki ananasa warto nakłuć i wrzucić do gąsiorka. Całość zalewamy miodem. Dodajemy resztę składników. Laski wanilii musimy przekroić wzdłuż, warto wybrać z niej pestki. Gałkę muszkatołową najlepiej zmielić na świeżo. Wystarczy spora szczypta. Korę z cynamonu warto skruszyć na małe kawałki. Zobacz też:Nalewka z ananasa Na samym końcu do słoja wlewamy biały rum. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w słoneczne miejsce. Od czasu do czasu warto nim zamieszać, by mieć pewność, że miód się rozpuści całkowicie. Czytaj też:Nalewka cytrynowo-ananasowa Po trzech tygodniach nalewkę należy przefiltrować. Nasączone alkoholem kawałki ananasa odkładamy, by wykorzystać je do deserów (np. dodatek do lodów). Przefiltrowaną ananasówkę wlewamy do butelek. Praktycznie od tego momentu nadaje się ona degustacji.
Aromat kwiatu akacji zalanego alkoholem dobrze uwydatnia dodatek cukru. Nalewka jednak nie musi być rozcieńczana wodą. Ten przepis na nalewkę z kwiatów akacji nie przewiduje jej udziału, więc trunek otrzymujemy mocniejszy. Musi on jednak nieco dłużej leżakować.
Składniki nalewki akacjowej bez wody:
150 g kwiatów akacji
1 l wódki
400 g cukru
laska wanilii
Do wyrobu nalewki używamy samych płatków akacji i ich to właśnie musimy zebrać odpowiednią ilość. Myjemy je, suszymy i wsypujemy do słoja. Następnie zalewamy je wódką i odstawiamy w dobrze nasłonecznione miejsce na 40 dni. Zobacz też: Nalewka akacjowa z wodą Po tym czasie słój otwieramy i dosypujemy do niego cukier. Słój ponownie szczelnie zamykamy i odstawiamy w to samo miejsce na trzy miesiące. Ale od czasu do czasu nim potrząsamy by mieć pewność, że cały cukier się rozpuści.
Po tym czasie nastaw przelewamy najpierw przez gęste sito a następnie dokładnie filtrujemy. Klarowny płyn zlewamy do butelek. W zasadzie tak przygotowana nalewka akacjowa nie musi już dłużej dojrzewać i nadaje się do spożycia.
Przepis na nalewkę z czarnej rzepy (zwana także rzodkwią czarną) jest nieco inny niż większość przepisów na tym blogu. Główna różnica polega na tym, że nalewkę z czarnej rzepy spożywa się w niewielkich ilościach i to głównie w celach zdrowotnych. Nalewkę z rzodkwi można przygotować na dwa sposoby.
Fot. Fotolia.com
Składniki na nalewkę z czarnej rzepy:
sok z czarnej rzepy
alkohol o mocy 70%
lub:
tarta czarna rzepa
alkohol o mocy 70%
Ilość składników zależy od ilości nalewki jaką chcemy uzyskać. I tak sok z czarnej rzepy mieszamy ze spirytusem 70% w proporcji 1:1. Natomiast jedną część tartej czarnej rzepy mieszamy z pięcioma częściami alkoholu. Bez względu na to, którą opcję wybraliśmy nastaw w szczelnie zamkniętym słoju trzymamy przez dwa tygodnie. Po tym czasie zawartość słoja dokładnie filtrujemy a nalewkę trzymamy zamkniętą w butelce. W celach leczniczych nalewkę z czarnej rzepy zażywamy 2-3 razy dziennie w ilości 10 ml rozcieńczonych w kieliszku w wodą. Lista zastosowań czarnej rzepy jest długa. Wyciągi z czarnej rzodkwi posiadają silne właściwości moczopędne, odtruwające, wzmagające produkcję żółci i odkażające układ pokarmowy. Działają rozkurczowo - usuwają nadmierną produkcję gazów z organizmu poprzez przyspieszoną perystaltykę jelit. Są bardzo skuteczne w leczeniu zaparć i w leczeniu niedostatecznej produkcji soku żołądkowego. Ponadto pobudzają krążenie krwi, mają zastosowanie przeciwreumatyczne, przeciwbólowe i przeciwzapalne. Z wyciągu czarnej rzepy produkuje się też znany i ceniony lek raphacholin.