Niektóre nalewki mają te właściwości, że działają wybitnie rozgrzewająco. Do takich należy nalewka miodowo-cytrynowa, którą możecie wykonać według podanego poniżej przepisu. Ponieważ wymaga ona kilku miesięcy leżakowania, przeto lato jest najlepszym okresem, by ją przygotować.
fot. Fotolia.com
Składniki nalewki miodowo-cytrynowej:
1 kg miodu
1 l spirytusu
0,25 rumu
1 l wody
9 cytryn
5 goździków
gałka muszkatołowa
Całą pracę zaczynamy od zagotowania wody. Gotujemy ją przez 15 minut razem z goździkami i szczyptą zmielonej gałki muszkatołowej. Następnie studzimy. Teraz możemy zabrać się za cytryny. Interesuje nas ich skórka, więc cytryny dokładnie myjemy i cieniutko obieramy. Skórkę kroimy w cienkie plastry, a z cytryn wyciskamy sok. Zobacz też:Długodystansowa nalewka z miodem Gdy woda z przyprawami wystygnie wlewamy ja do słoja, do którego dodajemy miód. Mieszamy, żeby nam się rozpuścił. Do słoja teraz wrzucamy skórki z cytryny i wyciśnięty z nich sok. Na koniec zalewamy rumem i spirytusem.Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy. Koniec pracy następuje już po trzech dniach. Wtedy to filtrujemy nastaw rozlewamy go do butelek.Butelki musimy szczelnie zamknąć i wynieść do chłodnego pomieszczenia. Tam powinny one leżakować przez sześć miesięcy.
Nalewka z czerwonych owoców jest propozycją dla tych osób, którym znudziły się już proste nalewki o łatwym do odgarnięcia smaku i aromacie. Nalewka zrobiona na soku z wiśni, malin i czerwonych porzeczek pozwala nam uzyskać trunek o niecodziennym smaku i efektownym bukiecie.
Fot. Fotolia.com
Składniki nalewki z czerwonych owoców:
2 litry soku z czerwonych owoców
1 l wódki
0,1 l koniaku
0,4 kg cukru
Czerwone owoce, do których zaliczamy wiśnie, maliny i czerwoną porzeczkę, mieszamy mniej więcej w różnych proporcjach. Najpierw musimy z nich uzyskać sok. W tym celu wsypujemy owoce do emaliowanego garnka, skrapiamy wódką, przykrywamy i wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika. Trzymamy je tak długo, aż owoce zbrązowieją. Zobacz też:Ratafia czyli nalewka wieloowocowa Z garnka owoce przekładamy na sito i cierpliwie czekamy, aż wycieknie z nich sok. Gdy zadowoli nas jego ilość, to owoce przeznaczamy na dżem, a sok mieszamy w słoju z cukrem i koniakiem. Słój odstawiamy i czekamy kilka dni aż cukier się całkowicie rozpuści. Dopiero teraz do słoja dolewamy wódkę. Płyny starannie mieszamy i filtrujemy. Nalewkę przelewamy do butelek, które szczelnie zamykamy. Wynosimy je do chłodnego pomieszczenia co najmniej na sześć miesięcy.
Spośród kilku przepisów na nalewki z pigwy wart polecenia jest przepis na pigwową z miodem. Wymaga ona nieco dłuższego leżakowania, ale warta jest okazanej cierpliwości.
Fot. Fotolia.com
Składniki nalewki pigwowej z miodem:
1 kg owoców pigwy
0,5 l spirytusu
0,5 l wódki
1 kg płynnego miodu
Umyte owoce pigwy obieramy, kroimy na mniejsze części i usuwamy gniada nasienne. Nieregularne kawałki wrzucamy do słoja i zalewamy je alkoholem, czyli wódką zmieszaną ze spirytusem. Przed zalaniem pigwy oba te trunki warto wymieszać w osobnym naczyniu. Słój należy szczelnie zamknąć i odstawić. Co kilka dni warto nim potrząsnąć. Zobacz też:Inne przepisy na nalewkę z pigwy Po miesiącu zlewamy alkohol, który przechowujemy w szczelnie zamkniętym osobnym naczyniu. Owoce pigwy natomiast zalewamy miodem - dlatego użyty do produkcji tej nalewki miód powinien być płynny. Teraz słój odstawiamy na tak długi czas, aż miód całkiem się nie rozpuści. Może to trwać nawet do dwóch tygodni. Miód wydobędzie z pigwy aromatyczny sok i alkohol, który zdążył wsiąknąć w owoce. Dlatego też uzyskany syrop nie nadaje się do podawania niepełnoletnim. Na dalszym etapie owoce z pigwy nie będą już nam potrzebne. Łączymy natomiast oba uzyskane płyny (wcześniej zlany alkohol i miodowy syrop). Szczelnie zamykamy je w jednym słoju i dostawiamy na kolejne dwa tygodnie. Dopiero po tym czasie nalewkę filtrujemy i przelewamy do butelek. Nalewka pigwowa z miodem powinna leżakować jeszcze co najmniej trzy miesiące.
Nalewkę z morwy najlepiej nastawić w drugiej połowie lipca. Wtedy to dojrzewają owoce morwy. Do naszych celów najlepsze będą dojrzałe owoce czarnej morwy.
Składniki nalewki z morwy:
1 kg owoców morwy
0,5 l spirytusu
0,25 l wody
0,7 kg cukru
Przygotowanie nalewki morwowej według tego przepisu przypomina nastawianie owoców w celu pozyskania soku. Umyte owoce wsypujemy do słoja i zasypujemy cukrem. Najlepiej słój przykryć lnianą ściereczką lub gazą i odstawić go w słoneczne miejsce. Od czasu do czasu gąsiorkiem należy wstrząsnąć. Zobacz też: Jak filtrować nalewki Po sześciu tygodniach zlewamy sok. Owoców nie wyrzucamy - zalewamy je wodą i przelewamy przez sitko, tak aby wypłukać z nich resztkę soku. Oba płyny łączymy ze sobą i ponownie przelewamy do słoja. Sok zalewamy teraz spirytusem. Słój musimy teraz już szczelnie zamknąć i odstawić na kilka dni. Potem nie zostanie nic innego jak przefiltrować nastaw i przelać do butelek. Nalewka z morwy w chłodnym miejscu powinna jeszcze leżakować przez sześć miesięcy. Morwowa jest dobra na przeziębienie i dla osób będących na diecie.
Ten przepis na nalewkę z agrestu pozwoli nam uzyskać trunek słodki. Jego zaletą jest to, że nad nalewką nie napracujemy się bardzo. Wadą - że nalewkę będzie można kosztować dopiero po wielu miesiącach.
Na nalewkę wybieramy oczywiście owoce dojrzałe i zdrowe. Pozbywamy się szypułek i agrest wrzucamy do słoja. Zalewamy go spirytusem tak, aby wszystkie owoce były przykryte. Jeśli zabrakło spirytusu, to możemy dodać trochę wody - nalewka i tak będzie miała swoją moc. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Czytaj też:Przepis na zwykłą nalewkę agrestową Po trzech miesiącach alkohol zlewamy i odstawiamy w szczelnie zamkniętym naczyniu. Agrest natomiast zasypujemy cukrem. Cukier ułatwi nam odzyskanie z owoców agrestu alkoholu i wydobędzie z nich więcej aromatu. Zamkniętym słojem powinniśmy od czasu do czasu zamieszać, tak by rozpuścić cukier. Po dwóch tygodniach zlewamy syrop - agrest możemy przepłukać niewielką ilością wody i wyrzucić. Syrop łączymy z uzyskanym wcześniej alkoholem i w szczelnie zamkniętym słoju odstawiamy na kolejne trzy miesiące. Zobacz też:Przepis na nalewkę agrestową z miodem Dopiero teraz przychodzi czas na przefiltrowanie nalewki. Klarowny płyn można delikatnie ściągnąć za pomocą wężyka, resztę przefiltrować przez jakiś filtr. Klarowną nalewkę z agrestu przelewamy do butelek, które dokładnie zamykamy, i wynosimy w chłodne miejsce na kolejny kwartał.