Nalewka waniliowa jest trunkiem aromatycznym. Doskonale nadaje się jako dodatek do innych nalewek. Można też ją kosztować do deserów. Pamiętać jednak trzeba, że przepis na nalewkę waniliową mówi o tym, że powinna ona leżakować przez kilka miesięcy.
Składniki nalewki waniliowej:
- 15 g wanilii
- 1 l spirytusu
- 0,25 l wody
- 300 g cukru
Przygotowanie nalewki waniliowej jest proste. Laskę wanilii o podanej wadze kroimy na małe kawałki a następnie ucieramy ją razem z cukrem, którego do tego celu użyjemy w niewielkiej ilości. Wanilię warto przekroić na pół i pozbyć się z niej pestek, które mogą nalewce przysporzyć niezbyt miłego, gorzkawego posmaku.
Zmiażdżoną wanilię wsypujemy do soja i zalewamy spirytusem. Szczelnie zamknięty słój, by nie wywietrzał alkohol, odstawiamy na tydzień w ciemne miejsce.
Teraz nastaw musimy przefiltrować. W czasie, gdy płyn będzie się sączyć przez papierowy ręcznik, my z cukru i wody przygotujemy syrop. Mieszamy go z przefiltrowanym alkoholem i wlewamy do butelek. Syrop, w momencie mieszania, powinien już być zimny.
Butelki wynosimy do chłodnego pomieszczenia i otwieramy najwcześniej po trzech miesiącach.