Wadą większości nalewek jest to, że muszą one długo leżakować. Podany tu przepis na nalewkę pomarańczową pozwala na degustację trunku już po kilku tygodniach od jego wstawienia. Na dodatek otrzymamy trunek aromatyczny za niewielkie pieniądze.
Fot. Wiliam Cho |
Składniki nalewki pomarańczowej:
- 4 pomarańcze
- 1 l wódki
Pomarańcze musimy najpierw sparzyć. Potem obrać je ze skórki najcieniej jak się da. Do dalszej produkcji wykorzystamy tylko tę skórkę - resztę pomarańczy możemy dowolnie zagospodarować.
Skórkę wkładamy do słoja, który następnie zalewamy wódką. Słój szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce. Od czasu do czasu można nim wstrząsnąć.
Po mniej więcej siedmiu dniach płyn zlewamy i filtrujemy przez ręcznik papierowy. Rozlewamy do butelek, które szczelnie zamykamy.
Czytaj też: Pomarańczowa nalewka z pomarańczy
Jak ktoś ma silną potrzebę to tak przygotowaną nalewkę można degustować od razy, Warto jednak szczelnie zamknięte butelki przetrzymać przez miesiąc w chłodnej piwniczce.
Jeśli po miesiącu aromat i smak pomarańczy wyda nam się zbyt intensywny to nalewkę można rozcieńczyć odrobiną wódki i wstawić na kilka dni do lodówki w celu "przegryzienia się".