Nalewkę miętową z cytryną można przygotowywać przez cały rok. Świeża mięta dostępna jest w niektórych sklepach spożywczych w doniczkach. Na dodatek nalewkę miętowo-cytrynową przygotowuje się szybko.
Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki miętowo-cytrynowej:
- 3 gałązki świeżej mięty
- sok z cytryny
- 1 l wódki
Świeże gałązki z mięty myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem i wrzucamy do słoja. Zalewamy wódką (dobrze użyć mocniejszej), szczelnie zamykamy i odstawiamy w ciemne miejsce.
Po dwóch tygodniach do nastawu wlewamy sok wyciśnięty z połowy cytryny. Teraz całość można przefiltrować, najlepiej przez ręcznik papierowy, i wlać do butelek. Butelki oczywiście dokładnie zamykamy. Wynosimy je do chłodnego pomieszczenia na kolejne dwa tygodnie.
Czytaj też: Przepis na nalewkę miętową
Nalewka miętowa z cytryną znakomicie nadaje się do degustacji w czasie upalnych dni. Ale schłodzona, podawana nawet z lodem orzeźwia o każdej porze roku.