Nalewka kakaowa to intensywnie pachnący, gęsty napój. Można go w niewielkich dawkach stosować na poprawę nastroju. Ale nalewka kawowa nadaje się również jako dodatek do deserów i lodów.
Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki kakaowej:
- 100 g kakao
- 0,75 l spirytusu
- 0,5 l wody
- 50 g mielonej kawy
- 5 migdałów
- 0,5 laski wanilii
- 0,75 kg cukru
Najpierw połowę laski wanilii drobno siekamy. Podobnie postępujemy z migdałami. Razem z kakaem i kawą wsypujemy do słoja. Całość zalewamy spirytusem. Zamykamy szczelnie i odstawiamy w ciemne miejsce. Słojem codziennie wstrząsamy.
Po 10 dniach nastaw musimy przefiltrować. Najlepiej zrobić to przez ręcznik papierowy. W czasie, gdy płyn będzie się sączyć przez filtr z cukru i przegotowanej wody przygotowujemy syrop. Teraz alkoholowy, przefiltrowany nastaw mieszamy z syropem i w słoju ponownie odstawiamy na 10 dni.
Po tym czasie cały płyn jeszcze raz filtrujemy. Przelewamy do butelek i wynosimy do chłodnego pomieszczenia.
Tak przygotowana nalewka kakaowa nie wymaga leżakowania i natychmiast nadaje się do degustacji.