Śledzie

czwartek, 18 września 2014

Nalewka cytrynowa po francusku

Przepis na nalewkę cytrynową po francusku różni się nieco od przepisu na cytrynową po włosku zwaną również limoncello. Czas przygotowania obu trunków jest taki sam, więc należy przygotować oba, by wiedzieć, która z nalewek cytrynowych jest lepsza i bardziej nam smakuje. 



cytrynówka, limoncello, nalewka cytrynowa, przepis na nalewkę z cytryn, przepisy na nalewki z cytryny,
Fot. Fotolia.com


Składniki nalewki cytrynowej:



  • 10 cytryn
  • 1 l spirytusu
  • 1 l wody
  • 0,7 kg cukru. 

Cytryny trzeba porządni umyć i sparzyć. Następnie musimy je cienko obrać, by wykorzystać tylko żółte ich części. Reszta cytryny do tego przepisu się już nie przyda. Skórkę wrzucamy do słoja i zalewamy spirytusem. Odstawiamy w ciepłe i ciemne miejsce i codziennie słojem wstrząsamy.

                 Czytaj też: Przepis na limoncello - nalewkę cytrynową po włosku

Po miesiącu podgrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Zostawiamy do wystygnięcia a w międzyczasie przelewamy nastaw przez sito z gazą, a następnie dokładniej filtrujemy. Mieszamy przefiltrowany płyn z syropem i w słoju znów odstawiamy na miesiąc. Nie musimy już go wstrząsać ani mieszać. 

Gdy przelejemy trunek do butelek to praktycznie od razu można go degustować.