Amatorzy nalewek, szczególnie tych z czarnego bzu, na pewno zainteresują się przepisem na nalewkę z czarnego bzu z koniakiem. Przepis na nalewkę z czarnego bzu nie jest trudny, a efekt powinien zachwycić najbardziej wybrednego miłośnika nalewek.
Fot. Fotolia.com |
Składniki nalewki z czarnego bzu:
- 1 kg owoców czarnego bzu
- 1 l spirytusu
- 0,25 l koniaku
- 0,5 kg cukru
- 0,5 l wody
- goździki
- skórka z cytryny
- kora cynamonu
Do przygotowania nalewki wybieramy tylko owoce dojrzałe i zdrowe. Pozbawiamy je szypułek i dokładnie myjemy. Wrzucamy do słoja i zalewamy koniakiem i spirytusem. Teraz słój zamykamy (koniecznie szczelnie) i odstawiamy w nasłonecznione miejsce. Od czasu do czasu słojem warto wstrząsnąć.
Po trzech tygodniach z wody, przypraw i cukru przygotowujemy syrop. Nastaw przelewamy przez sito wyłożone gazą. Odcedzony płyn łączymy z syropem i znów przelewamy do słoja. Szczelnie zamknięty odstawiamy tym razem na tydzień.
Czytaj też: Nalewka z czarnego bzu z winem
Czytaj też: Nalewka z czarnego bzu z winem
Po tygodniu nalewkę filtrujemy dokładnie przez papierowy ręcznik i wlewamy do butelek. Szczelnie zamknięte powinny tam leżakować jeszcze co najmniej przez kwartał.