Śledzie

piątek, 5 września 2014

Nalewka z czarnego bzu z koniakiem

Amatorzy nalewek, szczególnie tych z czarnego bzu, na pewno zainteresują się przepisem na nalewkę z czarnego bzu z koniakiem. Przepis na nalewkę z czarnego bzu nie jest trudny, a efekt powinien zachwycić najbardziej wybrednego miłośnika nalewek.



nalewka bzowa, nalewka bzowa ze spirytusem, nalewka z czarnego bzu, nalewka z czarnego bzu z koniakiem, wytrawna nalewka z czarnego bzu,
Fot. Fotolia.com

Składniki nalewki z czarnego bzu: 

  • 1 kg owoców czarnego bzu
  • 1 l spirytusu
  • 0,25 l koniaku
  • 0,5 kg  cukru
  • 0,5 l wody
  • goździki
  • skórka z cytryny
  • kora cynamonu
Do przygotowania nalewki wybieramy tylko owoce dojrzałe i zdrowe. Pozbawiamy je szypułek i dokładnie myjemy. Wrzucamy do słoja i zalewamy koniakiem i spirytusem. Teraz słój zamykamy (koniecznie szczelnie) i odstawiamy w nasłonecznione  miejsce. Od czasu do czasu słojem warto wstrząsnąć.

Po trzech tygodniach z wody, przypraw i cukru przygotowujemy syrop. Nastaw przelewamy przez sito wyłożone gazą. Odcedzony płyn łączymy z syropem i znów przelewamy do słoja. Szczelnie zamknięty odstawiamy tym razem na tydzień. 

                Czytaj też: Nalewka z czarnego bzu z winem

Po tygodniu nalewkę filtrujemy dokładnie przez papierowy ręcznik i wlewamy do butelek. Szczelnie zamknięte powinny tam leżakować jeszcze co najmniej przez kwartał.