Winogrona są właściwie owocami jesiennymi, ale nalewka z ciemnych winogron zawiera w sobie zapachy całego lata. Zwłaszcza, gdy lato było gorące, winogrona słodkie a nalewka starannie przygotowana. Przepis na nalewkę z ciemnych winogron wymaga, by leżakowała ona co najmniej pół roku.
Fot. Droid Gingerbread |
Składniki nalewki z ciemnych winogron:
- 1 kg ciemnych winogron
- 0,5 l spirytusu
- 0,5 kg cukru
- 100 ml wody
- goździki
Zobacz też: Nalewka z jasnych winogron
Czytaj też: Przepis na nalewkę z winogron z różą
Teraz nastaw musimy przecedzić przez gazę. Owoce lekko zgniatamy, by wydobyć z nich resztkę alkoholu i przepłukujemy wodą. Winogron nie wyrzucamy, możemy je użyć do wypieków, lub zrobić konfiturę winogronową. Płyn natomiast dokładnie filtrujemy i przelewamy do butelek.
Szczelnie zamknięte butelki powinny jeszcze w chłodnym i ciemnym miejscu poleżeć co najmniej pół roku.