Zrobić nalewkę i od razu móc ją kosztować? To marzenie niejednego miłośnika nalewek. Dlatego przepis na nalewkę z wiśni, którą można pić już następnego dnia powinien się spodobać. Przygotowana tak nalewka wiśniowa może nie jest szczytem sztuki, ale swoje walory ma i nie trzeba się ich wstydzić.
Fot. Fotolia.com
Składniki błyskawicznej nalewki wiśniowej:
2 kg wiśni
liście wiśni
0,5 l spirytusu
2 l wody
1 kg cukru
cytryna
Wiśnie musimy dokładnie przebrać by wybrać tylko te najbardziej dojrzałe. Nie musimy ich drylować. Również starannie warto wybrać liście. W sumie powinno być ich około setki, które należy dokładnie umyć. Wiśnie z liśćmi wrzucamy do garnka (byle nie aluminiowego lub stalowego), dodajemy sok z cytryny i zagotowujemy. Gdy zawartość garnka nieco przestygnie przelewamy go przez sito. Wiśnie wykorzystamy później do wypieków, liście wyrzucimy a płyn słodzimy. Mieszamy go tak długo, aż się rozpuści. I odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Czytaj też: Jak robić wytrawną wiśniówkę Teraz nie pozostaje już nic innego jak przefiltrować płyn i połączyć go ze spirytusem. Następnie przelewamy nalewkę do butelek i odstawiamy w chłodne miejsce. Nalewka z wiśni przygotowana według tego przepisu gotowa jest do spożycia już dnia następnego.
Nalewka z korzenia arcydzięgla potocznie zwana dzięgielówką ma działanie lecznicze. Trudno więc pominąć w barku tak znakomite lekarstwo. Przygotowanie dzięgielówki jest stosunkowo proste, aczkolwiek wymaga nieco pracy.
Fot. Maciej Lewandowski
Składniki dzięgielówki:
80 g korzenia arcydzięgla
1 l spirytusu
1 l wody
500 g cukru
kora cynamonowa
goździki
gałka muszkatołowa
Korzeń arcydzięgla dokładnie myjemy i kroimy w drobne kawałki. Wrzucamy go do słoja po czym zalewamy spirytusem rozcieńczonym pół litrem wody. Szczelnie zamknięty odstawiamy na dwa tygodnie. Kolejnym krokiem jest dodanie przypraw - kawałka kory cynamonowej, 10 goździków, około połowy gałki muszkatołowej. Korzeń z przyprawami znów szczelnie zamykamy i ostawiamy na kolejny tydzień. Zobacz też: Przepis na dzięgielówkę Trzeci etap to filtrowanie uzyskanego nastawu i łączenie go z syropem cukrowym. Pół litra wody lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim pól kilograma cukru. Połączone płyny (nastaw alkoholowy i syrop) znów szczelnie zamykamy w słoju i zostawiamy na trzy tygodnie. Ostatni etap wykonywania dzięgielówki to filtrowanie nalewki i przelanie jej do butelek. Szczelnie zamknięte zostawiamy w chłodnym miejscu na kolejne trzy miesiące. Korzeń arcydzięgla działa rozkurczowo, wykrztuśnie, moczopędnie, kojąco, pobudza czynność żołądka, wzmacnia naczynia krwionośne, nerwy, serce, reguluje krwawienia miesiączkowe, pracę jelit, układ trawienny.