Nalewkę różaną należy przygotowywać z płatków róży zebranych w słoneczny dzień. Jeśli trafi się wśród płatków jakiś robaczek, którego nie zauważymy to trudno. Zostawimy go potem na bibułce filtracyjnej. Z nalewka z płatków róży i tak zachowa swój wspaniały aromat.
Fot. Pan Piter |
Składniki nalewki różanej:
- 5 garści płatków róży ogrodowej
- 0,5 l spirytusu
- 3 szklanki wody
- 250 g cukru
- cytryna
Fot. Fotolia.com |
Rozcieńczonym spirytusem zalewamy płatki róży, tak by były przykryte na co najmniej dwa centymetry. Moim skromnym zdaniem nalewka różana jest lepsza, gdy wykorzystamy spirytus a nie wódkę.
Zalane spirytusem płatki róży w szczelnie zamkniętym słoju zostawiamy na około trzy miesiące. Powinny stać raczej w chłodnym miejscu.
Czytaj też: Nalewka z dzikiej róży
Po kwartale, gdy płyn ma ciemnobursztynowy kolor, zlewamy go przez sitko wyłożone gazą. Płatków nie wyciskamy, ale możemy się postarać, by dobrze je odsączyć.
Z cukru i szklanki wody robimy syrop, do którego dodajemy sok z cytryny. Mieszamy go wraz z alkoholem. Potem wszystko wlewamy do butelek, które dokładnie zamykamy.
Nalewkę z płatków róży wykonaną według tego przepisu powinniśmy jeszcze trzymać w piwnicy co najmniej przez pół roku.