O tym, że z winogron robi się wino to niemal każdy wie, ale nie wszyscy mają świadomość, jak dobra jest nalewka z winogron. Przy czym nalewkę winogronową można robić z jasnych jak i z ciemnych winogron. Tutaj podany przepis na nalewkę z winogron preferuje wykorzystanie owoców jasnych.
fot. Droid Gingerbread |
Składniki nalewki z winogron:
- 1 kg białych winogron
- 0,8 l spirytusu
- 200 g cukru
- laskę z kory cynamonu
- goździki
Gorące winogrona trzeba ostudzić i następnie i przetrzeć przez sito. Porada może być taka, że przez sito najlepiej przeciera się używając chochli, której dno jest duże i wypukłe. Jest więc kompatybilne z wklęsłym sitkiem.
Przetartą masę winogronową przekładamy do słoja.
Czytaj też: Nalewka winogronowa z miodem
Zalewamy ją spirytusem, dodajemy cukier, trzy goździki i około dwa centymetry kory cynamonu. Słojem wstrząsamy, szczelnie zamykamy i odstawiamy na cztery tygodnie.
Zobacz też: Przepis na nalewkę winogronową z różą
Po miesiącu cały nastaw dokładnie filtrujemy. Rozlewamy do butelek i zanosimy w chłodne miejsce do leżakowania. Na pól roku.