Nalewka z kaliny ma właściwości lecznicze. Pomaga zwłaszcza przy dolegliwościach kobiecych. Poza tym nalewka z kaliny pomocna jest przy chorobach układu krążenia i wpływa na obniżenie złego cholesterolu. Nalewkę z kaliny przygotowujemy w sierpniu i wrześniu bo wtedy właśnie dojrzewają owoce kaliny.
Składniki nalewki z kaliny:
- 1 kg owoców kaliny
- 0,5 l spirytusu
- 0,5 l wódki
- 0,5 kg miodu
Zalane w alkoholu owoce kaliny powinny stać szczelnie zamknięte w słonecznym miejscu przez miesiąc. Po tym okresie cedzimy nastaw. Płyn odstawiamy a owoce zalewamy miodem. Ma on za zadanie wyciągnąć z owoców kaliny jeszcze resztki aromatu oraz cenny alkohol, który wchłonęły owoce.
Słojem z kaliną oraz miodem potrząsamy często, aż dojdziemy do wniosku, że miód się całkiem rozpuścił. Może to zająć nawet dwa tygodnie. Po tym czasie znów zlewamy płyn.
Czytaj też: Jak filtrować nalewki
Docelowo połączymy go z tym z pierwszego zlania. Zanim to jednak nastąpi przefiltrujmy oba płyny. Z tym pierwszym pójdzie łatwiej, ponieważ on już się nieco wyklarował, więc łatwiej go będzie filtrować.
Gdy obie części nalewki są już przefiltrowane łączymy je ze sobą i wlewamy do butelek.
Butelek nie powinniśmy ruszać co najmniej przez pół roku. Jeśli jej smak zaraz po zlaniu znad owoców nam nie pasował, to po kilku miesiącach leżakownia zmieni on się zasadniczo.