Śledzie

piątek, 2 maja 2014

Ostra nalewka paprykowa z chili

Nalewka z papryki chili poprawia ponoć krążenie, łagodzi dolegliwości żołądkowe. Paprykówka potrafi zadziałać jak afrodyzjak. Nalewka z chili na pewno jednak rozpala gardła i często wymaga popijania. Może być stosowana jako dodatek do drinków. I pewnym można być, że nalewka z chili nie zmarnuje się w barku, bo zastosowań ma co najmniej kilka.



jak zrobić nalewkę z chili, nalewka z papryki chili, ostra nalewka z chili, paprykówka,
Fot. Fotolia.com


Składniki nalewki z chili:


  • 2 papryki chili
  • 0,5 l wódki
  • skórka otarta z cytryny

Papryczki chili kroimy w paski wcześniej usuwając gniazda nasienne. Wrzucamy je do słoja razem ze skórką otartą z ćwiartki cytryny. Zalewamy to czystą, ale dobrej jakości wódką. Zostawiamy w ciepłym i słonecznym miejscu na około trzy tygodnie. 

Po tym czasie nalew dokładnie filtrujemy. Papryczek nie wyrzucamy. Są zakonserwowane alkoholem, więc można je zamknąć w małym słoiczku i wykorzystywać tak jak zwykliśmy w kuchni korzystać z chili. 

Klarowną już nalewkę z chili wlewamy do butelek i szczelnie zamknięte odstawiamy w chłodne miejsce do dojrzewania na około 3 miesiące

Nalewkę z chili możemy pić samodzielnie z kieliszka. Rewelacyjnie nadaje się też do drinków typu krwawa Mary lub wściekłe psy.