Nalewkę z pieprzu, czyli pieprzową zwana także pieprzówką, przygotowuje się szybko i prosto. Główny składnik nalewki, czyli pieprz, jest łatwo dostępny i tani jak barszcz. Ponieważ pieprzówka bywa niezastąpiona przy okazji niestrawności, dlatego nalewka z pieprzu powinna ozdabiać każdy barek.
Fot. Autor |
Składniki nalewki z pieprzu:
- 30 ziaren czarnego pieprzu
- 1 l dobrej wódki
- 30 g cukru
- 50 ml wody
Najpierw zajmujemy się zrobieniem karmelu. W tym celu na patelni rozpuszczamy cukier - w momencie gdy zacznie robić się brązowy dolewamy wodę (uwaga - będzie pryskać) i podgrzewając mieszamy aż się cukier całkiem nie rozpuści.
Gdy karmel stygnie zabieramy się za pieprz. Wrzucamy go do moździerza i miażdżymy. Nie muszą to być drobne kawałki. Najważniejsze by nie zostały żadne całe ziarna.
Pieprz wsypujemy do słoja. Zalewamy karmelem i wódką. Odstawiamy w ciemne miejsce.
Po trzech tygodniach nalewka nadaje się do filtrowania, zlania do butelek i do... spożycia.