Z jabłek można zrobić wino, cydr, szarlotkę. Można też zrobić nalewkę jabłkową. Miłą w smaku, schłodzoną lekko orzeźwiającą, niezbyt mocną, choć zrobioną na spirytusie. Taką prostą nalewkę z jabłek w sam raz do degustacji o każdej porze roku. Ten przepis na jabłkową pozwala na wykorzystanie pestek z jabłek.
Składniki nalewki z jabłek:
- 1 kg jabłek
- 4 szklanki spirytusu
- 1 szklanka wody
- 300 g cukru
- goździki
- cynamon
- wanilia
Do nalewki wybieramy tylko ładne, zdrowe jabłka. Nie mogą być poobijane. Owoce dokładnie myjemy i kroimy w nieregularne kształty. Całe, a więc razem ze skórką i pestkami.
Pokrojone jabłka wrzucamy do słoja i zasypujemy cukrem. Dodajemy kilka goździków (przeciętnie pięć), pól laski wanilii (przekrojonej wzdłuż), korę cynamonu (ok. 2 cm). Możemy tak jabłka odstawić na dzień, albo od razu zalać. Trzeba pamiętać o kolejności - najpierw wlewamy wodę, potem dopiero spirytus. Podane proporcje spirytusu i wody oznaczają, że zmieszane płyny będą miały moc około 70 %.
Czytaj też: Przepis na aromatyczną nalewkę z jabłek
Tak przygotowany, szczelnie zamknięty, nastaw trzymamy w ciepłym miejscu przez półtora miesiąca. Po tym czasie płyn filtrujemy a jabłka wykorzystujemy na jabłecznik. Nalewkę odstawiamy jeszcze na tydzień, dokładnie ją filtrujemy i przelewamy do butelek.
Tak przygotowana nalewka z jabłek powinna jeszcze dojrzewać w piwnicy przez co najmniej trzy miesiące.