Podany tutaj przepis na nalewkę z dzikiej róży spowoduje, że nalewka w smaku przypominać może piernik. Nic w tym dziwnego, bo składniki nalewki z dzikiej róży i na piernik są zbliżone. Poza tym nalewka z dzikiej róży z miodem należy do trunków mocnych. Ale za to doskonale rozgrzewa w jesienno-zimowe wieczory.
salita2010 - Fotolia.com |
Składniki nalewki z dzikiej róży:
- 1 kg owoców dzikiej róży
- 0,75 l. spirytusu
- 0,25 wódki
- 0,25 brandy
- 2 szklanki wody
- 0,5 kg miodu
- 2 goździki
- 2 ziarna kardamonu
- 2 cm kory cynamonu
Do słoja wlewamy tez miód. Do nalewki z owoców dzikiej róży dobrze jest użyć miodu akacjowego. Nie zawsze go jednak możemy zdobyć, więc każdy inny, rzadki, też będzie dobry.
Zobacz też: Przepis na nalewkę z kwiatów dzikiej róży oraz przepis na nalewkę różaną z winem
Następnie wrzucamy goździki, kardamon i pokruszoną korę cynamonu. Potem wlewamy wodę, wódkę i brandy. Obojętnie w jakiej kolejności. Trzeba tylko pamiętać, by ostatni w słoju znalazł się spirytus.
Zajrzyj tam: Żenicha kresowa
Tak przygotowany nastaw z owocami dzikiej róży powinien stać dwa miesiące. Po tym czasie zlewamy płyn. Owoców nie wyrzucamy!
Zlany płyn należy dokładnie przefiltrować. Warto to zrobić dokładnie, bo osady z dzikiej róży bardzo psują smak nalewki. A ta przefiltrowana już powinna w chłodzie zlana do butelek przeleżeć około dziewięciu miesięcy.
Czytaj też: 4 proste zasady jak filtrować nalewki
A co zrobić z owocami dzikiej róży? Zastosowanie jest bardzo proste - należy dodać do nich trochę przypraw i zalać wódką, brandy, spirytusem. Czynności te można powtarzać do momentu, gdy kolejnej jesieni nie nazrywamy nowych owoców dzikiej róży.